Pečený květák s omáčkou romesco Pestrá Praha

Pečený květák s omáčkou romesco

Katalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzánějších španělských omáček.

Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce!

Suroviny:

Na pečený květák:

  • 1 celý květák
  • 2 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/3 šálku olivového oleje (doporučujeme Cosecha, Melgarejo)
  • 1/4 šálku soli
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce nesoleného másla (nebo olivového oleje)
  • 1 lžíce drcených chilli vloček
  • 1 lžíce cukru
  • 1 bobkový list
  • 8 šálků vody

Na omáčku romesco:

  • 2 velké červené papriky – pečené až vzniknou černé „puchýře”
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku lískových ořechů, opražených
  • 1 malé zralé rajče
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
  • 2 lžíce sherry octa (doporučujeme PX Chef Special, Toro Albalá)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli

Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 250°C.

Následně ve velkém hrnci přiveďte všechny ingredience na „nálev“ k varu. Přidejte květák, snižte teplotu a vařte, dokud se nůž snadno nezasune do středu, obvykle to trvá 15–20 minut. Pokud květák není zcela ponořený, měli byste jej otočit zhruba v polovině vaření.

Květák přesuneme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut, dokud nezhnědne celý.

Vše na omáčku romesco dejte do mixéru a rozmixujte. Servírovat ji můžete horkou, při pokojové teplotě, nebo i vychlazenou.
Na rozprostřenou omáčku položte opečený květák a servírujte s prémiovým panenským olivovým olejem a pečivem.

Zdroj & Foto: eDelikatesy.cz, LJM