Podzimní svítání na Karlově mostě Pestrá Praha

Podzimní svítání na Karlově mostě a v nejbližším okolí

Na neděli 23.října 2022 předpověď počasí hlásila, že ráno budou mlhy. To pro nás fotografy byla ideální příležitost – za přijatelné teploty a v bezvětří zažít a nafotit jedinečnou atmosféru příchodu nového dne na Karlově mostě.

Na začátku jsme byli zklamáni, že nesvítil Pražský hrad a další památky a významné objekty. Možná to bylo tím, že jsme na místě byli v 06.30 hod… Jako první nás zaujal průhled z Křižovnického náměstí do Křižovnické ulice, směrem na Smetanovo nábřeží.

Na Karlově mostě však byla jedinečná atmosféra, kterou vykouzlilo zajímavé světlo nad Starým Městem pražským, modrá předzvěst vycházejícího slunce. A k tomu několik fotografů, kteří byli naplno zaujati svou prací, nikdo nemluvil, možná ze zaujetí, možná proto aby nenarušil tu výjimečnou atmosféru.

Jako první začaly dopadat paprsky na Malou Stranu, Malostranskou mosteckou věž a Kostel sv. Mikuláše, nádhera. Ale před tím jsme poklusem stihli dorazit na místo, abychom nafotili Karlův most proti vycházejícímu slunci, ještě za rozsvícených pouličních lamp zespoda od Vltavy, paráda. A pak poklusem nahoru, aby neutekl ten prchavý okamžik, východ slunce.

Dnes se sluníčko bohužel neobjevilo, bylo za mraky, mlha nebyla jakou jsme si představovali, ale… Slunce naše, moc Ti děkujeme za krásné, jedinečné ráno.

©fotografie a text Luboš J. Marek