Slavia - Viktoria Plzeň

Ve 23. kole Fortuna Ligy si Slavia upevnila vedení, Sparta využila příležitost

Fotbalisté Slavie porazili Plzeň doma 2:1, Sparta na půdě Baníku, kterému se delší dobu nedaří vyhrála 3:0

Tabulka Fortuna liga 23 .koloA nastal pohyb na prvních 3 místech tabulky Fortuna Ligy. Srdce Pražana plesá, na prvních 2 místech jsou pražské kluby, Slavie se Spartou. Jaké jsou ohlasy v klubech? Podívejte:

SK Slavia Praha, obrat zařídili Peter Olayinka s Ondřejem Lingrem.

Sešívané čekal v Edenu jeden z určujících zápasů o mistrovský titul. Do utkání s Plzní vstoupil na stoperu s kapitánskou páskou hrající Tomáš Holeš. Záložní řadu utvořilo trio Jakub Hromada, Oscar Dorley a Petr Ševčík. Ivan Schranz a Peter Olayinka pak měli z křídel zásobovat tvorbou útočných akcí Stanislava Tecla.

Zápasu předcházelo slavnostní převzetí šeku v hodnotě 200 000 Kč, který zástupcům sdružení DONOR předali kapitáni obou týmů – Tomáš Holeš a Lukáš Hejda.

Začátek utkání byl rozkouskovaný častými nepřesnostmi a fauly z obou stran. V 16. minutě však hosté využili chyby slávistické obrany a z první příležitosti Chorým otevřeli skóre – 0:1.

K premiérovému ohrožení branky Staňka se po dvaceti minutách hry dostal Ivan Schranz, jeho slabá střela ale brankáři Viktorie příliš starostí nenadělala. Blíž úspěšnému zakončení byl ve 25. minutě Stanislav Tecl, jehož volej po centru Tomáše Holeše proletěl jen těsně nad.

Vyrovnávacím gólem neskočil ani střílený centr Davida Juráska, který tečoval mimo bránu Ivan Schranz. Ve 38. minutě předložil levý bek sešívaných do vápna další nebezpečný míč a jen těsně nedosáhl skluzující Stanislav Tecl.

Těsně před poločasem zahrozil hlavou Peter Olayinka, jeho pokus na pravou tyč vyrazil Staněk.

Množství centrů do vápna soupeře slávisté nedokázali přetavit v úspěšné zakončení, a do šaten tak šli s jednobrankovým mankem.

Do druhého dějství nastoupili sešívaní se dvěma změnami v sestavě. Jakuba Hromadu se Stanislavem Teclem nahradili Mick van Buren a Ondřej Lingr, který si tak připsal svůj 150. start v lize.

Do slibné příležitosti se ve 49. minutě zpoza vápna střílející David Jurásek, jeho pravačka ale vyslala míč nad bránu. Úspěšnější už byl o minutu později Peter Olayinka, který po rohu Petra Ševčíka rozvlnil přesnou hlavičkou síť a vyrovnal skóre – 1:1!

Slavia dál tlačila, krásnou akci na pravé straně hřiště zakončil střelou pod horní tyč Mick van Buren, o vedoucí branku ho připravil brankář Staněk, který projektil nizozemského útočníka konečky prstů vytěsnil.

V 62. minutě vystřídal na hřišti Matěj Jurásek Davida Douděru a hned se předvedl přesným centrem na Ivana Schranze, který pohotovým volejem provětral boční síť.

V 70. minutě nahradil Lukáš Masopust na pravé straně Ivana Schranze a zapsal tak svůj první jarní start za A-tým. O chvíli později dopadl protečovaný roh na pravačku Ondřeje Lingra, který však nezamířil přesně.

76. minuta už Eden rozzářila o poznání víc. Průnik Matěje Juráska a následný pas skrz pokutové území našel Ondřeje Lingra, který poslal sešívané do vedení – 2:1!

Tlak slávistů neustával, rozdíl ve skóre mohl navýšit Oscar, jeho dělovku ale na poslední chvíli zablokovala obrana hostů.

V 90. minutě byl blízko pojistky Matěj Jurásek, se zakončením však příliš dlouho váhal. Nic dalšího už se ale v utkání nestalo a Eden se tak stal svědkem tříbodového obratu s konečným skóre 2:1!

Po vítězném utkání na horké ostravské půdě, kde Sparta porazila Baník 3:0, předstoupil hlavní trenér Brian Priske před novináře a odpovídal na jejich dotazy:

Byl to z vašeho pohledu optimální venkovní výkon?

Sparta - BaníkPokud se podíváte na konečný výsledek, vstřelené góly, vezmete v úvahu čisté konto, mentalitu hráčů a to, s jakým nasazením pracovali, tak určitě můžeme říci, že to byl skvělý zápas. Jsem rád, že jsme si udrželi onu hladovost a předvedli opravdu dobrý výkon. Je pravdou, že jsme zde mohli sedět v úplně jiném rozpoložení, jelikož Baník měl své šance, které neproměnil. Branky dovedou utkání silně ovlivnit, jako se třeba stalo ve Zlíně. Dnes nás ale ve správný moment podržel brankář. Můžeme tedy říci, že to byl zápas podle našich představ.

Baník měl v posledních zápasech problémy v rozehrávce, zaměřili jste se na to?

Samozřejmě jsme se na poslední zápasy koukali. Vycházeli jsme i z pohárového zápasu, který jsme zde odehráli v listopadu. My se však chceme vždy soustředit hlavně na sebe, na to, jak chceme hrát my. Jedním z takových atributů je například vysoký presink, kterým bychom chtěli být rozeznatelní. Kuchta, Sadílek, Čvančara i Haraslín pracovali v presinku výborně a dnes jsme mohli vidět, jak se nám to vyplácí.

Jak se oba týmy změnily od předchozího střetnutí?

To je opravdu těžká otázka. Nemyslím, že jsme se od posledního vzájemného utkání nějak zásadně změnili, je ale pravdou, že jsme přesnější v ofenzívě. Dá se říci, že si jsme jistější a je vidět, co chceme hrát. Je pravda, že jsme předchozí utkání hráli chvíli po tom, co jsme změnili rozestavení, které od té doby praktikujeme. Obecně jsme tedy dnes více sehranější, hráči si na sebe navykli, lépe chápou své pozice, což ostatně můžeme vidět u naší útočné trojky, která má na svědomí spousty gólů, což mi dělá radost. Co se týče Baníku, tak toho víte pravděpodobně více než já. Podle mě mají dobrý a kvalitní tým, což jsme ostatně viděli i dnes, kdy jim v některých situacích chybělo štěstí.

Co jste o poločase říkal týmu?

Cítili jsme, že jsme v závěru druhé půle ztratili převahu a dovolili soupeři spoustu centrů do šestnáctky a darovali jim několik standardek. O přestávce jsme apelovali na hráče, že nesmíme zalézt, ale musíme utkání rozhodnout, být vysoko a nadále aktivní. Presovat ve vysoké intenzitě, což je úloha, která začíná od té naší útočné trojice, která musí být po celou dobu velmi aktivní. V okamžiku, kdy jim dojdou síly, můžeme využít síly naší lavičky a poslat do hry čerstvé hráče.

Cítíte, že se vaše role v boji o titul mění?

Jak asi víte, já se moc nezajímám o to, co se o nás píše, jedním z důvodů je i moje jazyková bariéra. Samozřejmě cítím, že jsme na dobré cestě a že naše hra má vysokou úroveň. Ale pořád je to, stejně jako před tím, jen o nás. Vím, že očekávání jsou ve Spartě vysoká, my ale musíme hlavně pokračovat v tvrdé práci a držet se našeho plánu. Někdo může spekulovat o tom, jak bude vypadat konec sezony, to ale není pro nás, my se musíme soustředit na udržení disciplíny a hrát tak, jako do teď.

Baník nastoupil se dvěma vysokými útočníky. Jak jste spokojen s tím, jak si vaše defenzíva s tímto prvkem poradila?

Ano to byl důležitý aspekt dnešního zápasu. Baník má výborné útočníky, kteří jsou silní, a navíc dnes byli poháněni domácím publikem. Jsem moc rád za to, jak to naše obranná trojice zvládla. Jsem opravdu spokojen, jelikož Vitík, Sørensen a Krejčí hráli chytře a zároveň s klidem.

Zdroj: ©včetně fota  https://sparta.cz/ ; https://www.slavia.cz/ , LJM