FAMUFEST

39. ročník festivalu Famufest nabídne filmy, divadla, koncerty

Hostem bude i islandský režisér Hlynur Pálmason.

Letošní bohatý program FAMUFESTu nabídne mimo projekce více než stovky filmů i zajímavé doprovodné akce. Na programu jsou divadelní představení, diskuze, výstavy, ale také koncerty. V klubu Bike Jesus vystoupí například i známá londýnská indie kapela Sad Boys Club. Pozvánku na FAMUFEST letos přijali také studenti*ky z Den Danske Filmskole. Významným hostem 39. ročníku bude islandský režisér a scenárista Hlynur Pálmason, kterého návštěvníci*ice budou moci potkat na promítání jeho filmu Zapomenutá země a navazujícím Q&A. Návštěvníkům*icím festivalu bude k zakoupené akreditaci zdarma poskytnut měsíční přístup k filmům online platformy FAMUfilms.

„Kromě promítání 93 studentských FAMU filmů a devíti filmů od našich hostů budou mít návštěvníci*ce možnost účastnit se i spousty dalších skvělých akcí. Chceme vytvořit rozmanitý program pro každého, aby si opravdu všichni na festivalu našli něco, co je bude bavit, a cítili se tam dobře,“ komentuje program 39. ročníku FAMUFESTu výkonný ředitel Lukáš Procházka.

Mezi zmíněné akce patří výstavy – videoinstalace, fotografie, sochy a interaktivní herní instalace studentů FAMU, které budou k vidění ve výloze Městské knihovny, foyer Studia Hrdinů a galerii Berlínskej model, ale také několik divadelních představení v divadle Alfred ve dvoře.

Navštívit bude možné také panelové diskuze v Klubu Letka, například na téma Filmová výchova a Umění jako terapie s Janem Foukalem a Ondřejem Moravcem nebo Jak natáčet sex, kterou povede intimacy koordinátorka Katarzyna Szustow, která se na diskuzi připojí online z Polska a Tomasz Wiński. FAMUFEST také organizuje speciální projekce společně pro střední školy a seniory, jelikož jedním z cílů letošního ročníku je i debata o filmu napříč generacemi. Zároveň bude probíhat i projekce pro první stupeň základních škol. Pro uchazeče*ky o studium na FAMU bude připraven workshop How to FAMU?!, kde se budou od současných studentů*ek moci dozvědět užitečné informace o studiu.

V rámci FAMUFESTU se uskuteční také řada koncertů. Každý den od středy 19. do pátku 21. dubna se v klubu Bike Jesus od 20:00 představí několik českých i zahraničních interpretů, jako například londýnská kapela Sad Boys Club nebo královéhradecká popová kapela The Valentines.

Tento rok přijali pozvání na FAMUFEST i zástupci*kyně dánské filmové školy Den Danske Filmskole. Uvedou tři ze svých studentských snímků v rámci přátelské soutěže FAMU versus Den Danske Filmskole v kině Bio Oko v pátek 21. dubna. Kromě studentů*ek a profesorů*ek Den Danske Filmskole dorazí i jeden z jejích absolventů, islandský filmový režisér a scenárista Hlynur Pálmason, autor filmů Hnízdečko nebo Bílý bílý den. V kině Bio Oko se bude 20. dubna od 19:00 promítat jeho oceňovaný film Zapomenutá země a následovat bude Q&A se samotným režisérem.

V rámci zakoupených akreditací diváci*čky získají také unikátní kód, díky kterému budou mít přístup k bohatému obsahu online platformy FAMUfilms zdarma na jeden měsíc, a to včetně filmů z letošního ročníku. Ty budou dostupné po skončení festivalu na dva týdny.

O festivalu FAMUFEST, https://www.famufest.cz

FAMUFEST je studentský multižánrový filmový festival, který je každoročně organizován studenty*kami Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Díky festivalu má veřejnost jedinečnou možnost zhlédnout běžně nedostupnou tvorbu současných studentů*ek na nejrůznějších místech v Praze, a to spolu s mnoha dalšími doprovodnými akcemi v rámci festivalového programu. Poskytuje studentům*kám možnost prezentovat svou tvorbu kulturní veřejnosti a s tím i představuje nové talenty, které tvoří budoucnost české kinematografie, televizní tvorby, fotografie a dalších médií.

Festival vzniká za finanční podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury hlavního města Prahy. Akce se koná pod záštitou místostarostky městské části Praha 7, MgA. Hany Třeštíkové. Hlavní mediální partnerství FAMUFESTu zaštiťuje Česká televize.