Pikniky, svatojánská noc, závan ovoce – červen je plný příležitostí pro otevření lahodného vína ze Salonu vín

Pikniky, svatojánská noc, závan ovoce – červen je plný příležitostí pro otevření lahodného vína ze Salonu vín

Červen – to je příslib léta, dovolených a prázdnin. Atmosféra měsíce slibuje spoustu zajímavých zážitků.

Patří k nim také tolik oblíbené pikniky plné dobrot i ohnivá svatojánská noc potvrzující začátek léta. A protože nedílnou součástí života je také jídlo a pití, mysleme i na chuťové prožitky. Každý den a událost může obohatit nekonečný inventář vůní a chutí v podobě moravského a českého vína. Stovka nejkvalitnějších je každý rok vystavena v Salonu vín ve Valticích. 

Pojďte na piknik! A víno s sebou…

Pikniky, svatojánská noc, závan ovoce – červen je plný příležitostí pro otevření lahodného vína ze Salonu vínVěděli jste, že existuje Mezinárodní den pikniků? Tradičně se slaví 18. června. Jedna z prvních zmínek o pikniku pochází z příběhů Robina Hooda, kdy se svou skupinkou povečeřel pod stromy chléb a sýr. Za vlády královny Viktorie (2. pol. 19. století) byly pikniky v Británii velkolepou událostí. Nicméně jeho kořeny sahají také do Francie a období po konci francouzské revoluce, tedy na přelom 18. a 19. století. Teprve tehdy totiž byly otevřeny královské zahrady, kam mohla vstoupit také veřejnost, což s sebou přineslo novou zábavu – hodování na dece plné dobrého jídla a pití, převážně vína.

Svatojánská noc vyžaduje speciální víno

Pár dní po letním slunovratu, začátku krásného období, kdy je slunce na vrcholu, přichází 23. června magická svatojánská noc. Podle koho u nás byla pojmenovaná? Podle Jana Křtitele. Tato jedinečná noc je plná ohňů, které nejenže symbolizují samotné slunce, ale zároveň podporují jeho sílu, aby byla dobrá úroda. Živel také působí coby očista, proto se přes něj skáče. Ke svatojánskému veselí neodmyslitelně patří i sbírání bylinek (mateřídoušky, kopretiny, chrpy, třezalky apod.), jejichž síla je ještě znásobena. Dělá se z nich kytice nebo se z nich plete věneček.

Zdroj včetně ©foto TZ, PR, LJM