Veřejnosti byla představena proměna pražského hotelu InterContinental a jeho okolí. Na prezentaci budoucích změn Pařížské ulice přišly desítky lidí

Rekonstrukce ikonického hotelu InterContinental a razantní změna jeho okolí bude patřit v posledních letech k nejviditelnějším pražským projektům. Architekt Marek Tichý z autorského týmu TaK archtekti veřejně prezentoval, jak by měl hotel a jeho okolí v „nově kabátu“ vypadat.

Veřejné prezentace se účastnily desítky zajímavců. Ti, kteří právě hledají dotazník a hodnotí jednotlivé části projektu. „Diskuze s občany je v prvopočátcích vůbec výstavby výhodná. Je důležité, aby se vedla konstruktivně, aby místní obyvatelé často zachytili podrobnosti, které architekt nevidí. Jsem rád, že InterContinental je v životě lidí, kteří mají v Praze 1 dlouhoetý vztah a diskuse s občany se nebojí, „ vysvětluje 1. náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček.

Podle architekta Tichého byli první reakce veřejnosti vesměs pozitivní. „Od začátku jsme se soustředili na veřejný prostor, který je v dnešní podobě neočekávaný. Chceme ten prostor významně rozšířit, prodloužit Pařížskou ulici a propojit ji s Dvořákovým nábřežím až k Vltavě. Všechno s omezením na to, aby byl volný prostor pro veřejnost. Proto má projekt pracovní název Staroměstská brána, “ říká architekt Marek Tichý.

Hotel InterContinental ovládla začátkem loňského roku investiční společnost R2G tuzemských miliardářů Oldřicha Šlemra, Pavla Baudiše a Eduarda Kučery. Provozování letos převezme luxusní řetězec Fairmont, který je součástí hotelové skupiny Accor a pod jeho taktovkou se bude konat rekonstrukce hotelu.

„Je třeba vzít vědomí, že jsme ve skutečnosti designu. Finální proměna tohoto prostoru může vypadat významně jinak. Rádi bychom zjistili, že budova nemá mít takovou podobu, kterou máte v minulosti prezentovanou pomocí webu Novinky.cz, „ dostanete Tichý.

Projekt úpravy okolí hotelu se počítá s rozšířením veřejného prostoru a vytvořením tunelu skrz val nábřeží s pěší zónou až k Vltavě. Autoři projektu se slibují zklidnění dopravy a chaotického parkování na piazzettě vedle hotelu, kde se dá vyrůst i menší komerční budova navazující na zástavbu Pařížské ulice.

„Vítáme otevřenost investora, který chápe význam místa, ve které se nachází hotel. Těší mě, že se dál dál více začínáme v centru Prahy. Proměna hotelu InterContinental se nachází mezi mnoha dalšími projekty, které mají za cíl z centra Prahy, příjemnější místo pro všechny občany a návštěvníky, “ říká na závěr Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Po kompletní rekonstrukci se kulturistickým hotelem pod hotelem restaurace Golden Prague Hotel.