Svato vavřinecké víno Pestrá Praha

Svatomartinská vína ochutnáme již za měsíc! Slunečný srpen zajistil výborný ročník

Už za měsíc, tedy od pátku 11.11., se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín.

Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality.

Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pátek. Jde tak o ideální den, který dává možnost strávit příjemně závěr pracovního týdne, a navíc rovnou pokračovat v oslavách i o víkendu.

Svato vavřinecké víno Pestrá Praha„Letošní ročník slibuje opravdu zajímavá vína. Jaká přesně budou a kolik jich bude, zjistíme až po hodnocení, ale už teď se dá očekávat, že vzhledem k příznivému průběhu sezóny budou lehčí s nižším obsahem alkoholu. Červená budou díky teplému srpnu měkká, sametová, velmi příjemně pitelná. Bílá a růžová vína pak budou mít jemnější kyselinku než v loňském roce a budou doplněna lehkou ovocností,“ přiblížil Svatomartinská vína ročníku 2022 Ing. Marek Babisz z Národního vinařského centra, které bude hodnocení zajišťovat a dodává: „Podle předběžných ohlasů vinařů a díky přejícímu průběhu sezóny předpokládáme, že by na trh mohlo zamířit kolem 2 300 000 Svatomartinských vín ročníku 2022. Na ohlašování rekordů je stále ještě velmi brzy, ale letos by to mohlo vyjít.“

Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost nosit známku Svatomartinská. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 21. října a 1. listopadu a první náznaky ukazují, že by díky dostatku slunečních dní v závěru léta letos měla být velmi kvalitní, tedy by jich hodnocením měla úspěšně projít naprostá většina. Tak jako každoročně se dá odhadovat nejvyšší zastoupení bílých vín, následovaných víny růžovými a červenými.

„Postupem let se ze Svatomartinského vína stalo mnohem víc než jen možnost ochutnat první vína nového ročníku. Dnes se jedná bez špetky přehánění doslova o společenskou událost, resp. začátek několikatýdenního radostného období ve společnosti moravských a českých vín před příchodem vánočního shonu.  Datum 11.11. dnes už každý zná, počítá s ním a je naladěn trávit čas se svými blízkými nebo i cizími lidmi na nespočtu akcí po celé zemi,“ sdělil ředitel Vinařského fondu Ing. Jaroslav Machovec.

Svatomartinský košt a další akce

Všem akcím a oslavám dominuje Svatomartinský košt v Brně, který organizuje Vinařský fond 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody, jako největší ochutnávku Svatomartinských vín u nás. Tento košt tak tradičně nabídne 100 vzorků Svatomartinských vín od různých vinařů. Vinařský fond zároveň podporuje řadu dalších svatomartinských akcí po celé republice. Podrobnější informace a přehled letošních akcí naleznete v kalendáři na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

Odrůdy Svatomartinských vín

  • bílé víno – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
  • růžové víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
  • červené víno – Modrý Portugal a Svatovavřinecké

Značka Svatomartinské

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna, zejména kvalitativní, kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již poosmnácté realizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Více nejen o Svatomartinském víně na www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Zdroj, včetně ©foto TZ, LJM