Klokani sice v Plzni prohrávali, ale ve druhém poločase zápas otočili

Pražským týmem 24. kola Fortuna Ligy jsou Bohemians Praha 1905

Klokani sice v Plzni prohrávali, ale ve druhém poločase zápas otočili, vyhráli 2:1. Sparta zahrála s Hradcem standart, vyhrála. Slávie nadále tápe.

Tabulka Fortuna LigaVýsledkem je bodová rovnost na prvních dvou místech tabulky mezi Slávií a Spartou. Plzeň ztrácí 5 bodů. Bohemka má o zápas méně, než Olomouc, která má na 6. místě stejně bodů jako Bohemians, kteří jsou zatím pátí. Fortuna liga prostě baví a baví.

Jak to bylo v Plzni?

Úvodní minuty vyšly o něco lépe Klokanům, kteří zahrávali hned dva rohové kopy. z nichž však výraznější příležitostí nezapršelo. Byli to tedy domácí, kdo jako první výrazněji ohrozil branku. Na levé straně si nabíhal Vlkanova, který přihrával pod sebe Vydrovi. Zimní posila Viktorie hned střílela, ale proti byla defenziva Klokanů. Ta dokázala střelu srazit, jenže pouze na hranici pokutového území, kde už číhal Květ. Dobře známý střelec se dostal do své oblíbené pozice, z níž zakončoval technicky k pravé tyči, jíž naštěstí střelecký pokus minul.

Než na časomíře uplynulo třicet minut, padla první branka zápasu. Dlouhý pas Buchy od půlící čáry Sýkora sklepl z prvního doteku Vydrovi, jenž se příležitosti nezalekl a střelou podél Valeše k levé tyči rozjásal domácí fanoušky v ochozech.

Viktoria byla blízko navýšení náskoku. Na levé straně Bohemky odcentroval Bucha do šestnáctky. Do vzduchu se vyšplhal Chorý. Vysokého útočníka dělil od gólu jen kousíček, protože orazítkoval přesně pravou tyč branky. Vzruch kolem této situace byl nakonec zbytečný, neboť asistent na pomezí signalizoval zdviženým praporkem ofsajd. První dějství večerního duelu skončilo těsným vedením Plzně.

Po návratu z kabin se dopředu tlačili Klokani. Šance se jim naskytla díky rohovému kopu. Dostálův centr ještě dokázali domácí zadáci odvrátit. Köstl si míč ze vzduchu elegantním zpracováním přichystal rovnou ke střele z otočky, kterou hbitý Staněk dokázal vyrazit na další roh.

Z něj už Pražané vytěžili vyrovnání. Beran si narazil s Hálou, aby od brankové čáry cpal míč pod sebe. Přihrávka skončila na hranici šestnáctky u nohou Kadlece. Mladý stoper se levačkou do balonu silou opřel, na malém vápně dělovku chtěl srazit Hejda. Namísto toho odkopem trefil do zad Chorého, po jehož zásahu už si to balon namířil do sítě. Talent z Ďolíčku mohl rázem štěstím bez sebe slavit svůj první ligový gól. Po skončení utkání byl ale za oficiálního „střelce“ označen právě plzeňský Chorý.

Duo hráčů Viktorie, jež se podepsalo pod vyrovnávací branku Klokanů, se málem vykoupilo, pro Plzeň, tím nejvhodnějším způsobem. Stoper Hejda křížným pasem od domácí střídačky přesně posadil balon na hlavu Chorému, při jehož šanci zachránila Valeše levá tyč. Od ní se balon odrazil ještě do větší příležitosti Vydrovi, střelec dosud jediné branky Plzně ve skluzu zamířil mimo.

Viktoria pod tlakem další ztráty musela zapnout, čehož se snažili Klokani využít prostřednictvím svých protiútoku. Jeden z nich vedl Hála. Černovlasý záložník sprintoval k brance, aby prostrčil balon nabíhajícímu Drchalovi. Důrazný hroťák si balon přistrčil před sebe, ačkoliv ho stíhal Hejda, zvládl vystřelit, bohužel branku Plzně vysoko přestřelil.

Do závěrečných minut přibyly Klokanům komplikace. Chorý vyhrál hlavičkový souboj pro Klimenta. Střídající útočník už se hnal na branku, jenže v pozici posledního hráče ho nedovoleně zastavil Adam Kadlec. Sudí Radina okamžitě nedovolený zákrok odpískal a čerstvého reprezentanta U20 poslal předčasně do sprch.

I když hráli svěřenci trenéra Jaroslava Veselého v početní nevýhodě, přesto dosáhli vítězné branky. Kovařík se postavil k exekuci standardní situace a po hlavičce Křapky vznikl v malém vápně závar. Gólman Staněk si vyběhl pro balon, sebrat ho ale nedokázal. Naopak v bezprostřední blízkosti se nacházel Köstl. Ve výborné formě hrající obránce jen lehce dopravil balon do sítě, a tak mohla nejen v sektoru fanoušků Bohemians vypuknout ohromná radost.

Jako poslední se do příběhu zápasu tučným písmem zapsal brankář Valeš. Povedený centr Pilaře se snesl na zadní tyč k Hejdovi. Domácí kapitán hlavou mířil na přední tyč, kde fantastickým zákrokem za vteřinu dvanáct vytěsnil míč konečky prstů brankář Bohemians na rohový kop.

Za pár chvil už mohli Bohemians slavit, protože v sedmiminutovém nastavení těsné vedení uhájili vítězství na stadionu úřadujícího mistra.

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého: „Pro nás je to snové vítězství, které se rodilo ohromně těžce. Do zápasu jsme dobře vstoupili a domácí nepouštěli do šancí. Když musel Káca odstoupit, tak jsme se dostali pod tlak a dali jim čuchnout. Domácí udělali skvěle akci na první gól, která byla těžko bránitelná. Spokojen jsem nebyl jsem s ofenzivou. Vystřelili jsme jen dvakrát, a to je málo. Zvažovali jsme i střídání, něco trošku upravili. Ve druhé půli jsme byli aktivnější a se štěstím srovnali. Pak se to lámalo, domácí začali být nervózní a my měli proměnit šanci Drchala. Červená karta nám zhatila plány a v tu chvíli pro nás remíza představovala i vítězství. Nakonec se nám ještě podařilo otočit výsledek na naší stranu. Hráči ukázali týmový duch, všichni tam nechali duši. Bylo to i šťastné, ovšem svezli jsme se s nepohodou domácích.“

Zdroj: https://www.bohemians.cz/ , včetně ©fota , LJM