Slavia_Hradec

Do fotbalové Fortuna Ligy vstoupili všechny tři pražské týmy vítězně

Slávisté i Sparťané porazily své rivaly doma shodně 2:0, Bohemka vybojovala v Pardubicích 3 body poměrem 0:1

Chtělo by se říci tak to má být, ale brzy naše lídry prověří soupeři v předkolech evropských soutěží. To teprve bude nastaveno zrcadlo pravdy jak to s výkonností pražských klubů v porovnání se zahraniční konkurencí vlastně je.

Nyní se pojďme podívat jak to vlastně o víkendu bylo:

SK Slavie: Proti Hradci pálili van Buren a Chytil

Slávisté v úvodním kole nového ročníku FORTUNA:LIGY porazili v Edenu Hradec Králové 2:0, vítěznou branku zařídil už ve 4. minutě Mick van Buren, pojistku přidal při své ligové premiéře v sešívaném Mojmír Chytil. Zápasu přihlíželo 17 311 fantastických fanoušků.

Na první gól nové sezony se v Edenu čekalo do 4. minuty. Krásnou přihrávku Tomáše Vlčka za obranu přebral na pravé straně hřiště Ivan Schranz, posunul před branku na nabíhajícího Micka van Burena, který se na přední tyči nemýlil – 1:0.

O čtvrthodiny později zavíral zadní tyč Igoh Ogbu, v pádu míč po sklepnutí van Burena do sítě dostat nedokázal. Ve 21. minutě slávisté navýšili vedení, radost Václava Jurečky byla předčasná, hlavní rozhodčí přezkoumal celou situaci s pomocí VAR a gól zrušil. Slibný průnik Tomáše Vlčka ubránili stopeři Hradce za cenu rohového kopu, kroucená rána Matěje Juráska těsně minula pravou šibenici Bajzovy branky. Gólman Hradce si poradil i s akrobatickým van Burenovým zakončením po centru Ogbua ve 32. minutě.

O pět minut později mohl navýšit vedení Tomáš Holeš, ve velké příležitosti ale pálil nad břevno. Pozici mu krásným pasem připravil Christos Zafeiris. Pár centimetrů chybělo i Davidu Douděrovi, cílil do stejného místa jako kapitána Slavie. Do kabin zamířili sešívaní s jednobrankovou výhodou.

O první vzrušení druhého poločasu se postaral Matěj Jurásek, svým centrem ale van Burenovu hlavu nenašel. V 58. minutě Ondřej Kolář fantastickým zákrokem vychytal Krejčího tutovku, Gabriel z dorážky trefil boční síť. O pár vteřin později Mick van Buren tečovanou střelou ze střední vzdálenosti orazítkoval pravou tyč.

Po hodině hry Jindřich Trpišovský třikrát střídal, odpracováno měli Jurečka, Jurásek a Schranz, jejich místa zaujali Mojmír Chytil, Lukáš Provod a Ondřej Lingr. Poslední jmenovaný se záhy objevil v nadějné šanci, hlavičkou přestřelil. Centroval Chytil po autu Provoda. Uklidňující druhý padl po obrovském závaru v 70. minutě, nadvakrát se prosadil Mojmír Chytil a vstřelil svou premiérovou branku v červenobílém dresu – 2:0.

Třetí branku ve své síti odmítl Bajza v 79. minutě, Lingrovu ostrou hlavičku vyboxoval na roh. Na závěr utkání zamířil na hřiště Petr Ševčík, který nahradil Christose Zafeirise. O chvíli později Lukáš Masopust střídal Davida Douděru.

V poslední šanci utkání těsně minul zadní tyč Chytil, když udržel balon zády k brance proti dvojnásobné přesile. Slávisté v zahajovacím zápase nové sezony přehráli Hradec Králové 2:0

Sparta zdolala v úvodním kole FORTUNA:LIGY Olomouc 2:0, a vykročila tak úspěšně za obhajobou titulu.

Sparta_OlomoucO obě trefy domácího celku se postaral skvěle hrající Lukáš Haraslín (27). Pozdní soutěžní debut v brance Rudých si odbyl odchovanec Vojtěch Vorel (27), jenž udržel čisté konto. Olomouc zároveň potvrdila, že se jí na pražské Letné dlouhodobě nedaří, naposledy zde zvítězila v roce 2012.

Už ve druhé minutě nebezpečně pálil Juliš, ale jen těsně minul levou tyč. Po úvodní hrozbě se ovšem aktivity ujala Sparta, nicméně nedařilo se jí dostat k přesnému zakončení. To se povedlo až Haraslínovi, který obešel obránce a poté přesně zamířil ke vzdálenější tyči.

Navýšit vedení mohl Jan Kuchta, jenž se ocitl sám před brankářem, ale Matúš Macík předvedl skvělý zákrok. Juliš byl proti svému bývalému týmu při chuti. Před koncem poločasu se uvolnil a měl šanci srovnat, to mu ovšem nedovolil Vorel, když pohotově jeho ránu zlikvidoval.

Klokani na úvod ligy vyhráli v Pardubicích, FK PARDUBICE – BOHEMIANS PRAHA 1905  0:1

Bohemka_PardubiceDo prvního utkání sezony nasadil kouče Veselý i tři nové posily. V brance byl Reichl, v obraně Hybš a v útoku Kozák. na začátku duelu se musel činit právě Reichl, když se v šestnáctce uvolnil Hlavatý. Dokázal i zakončit, ale Křapka střelu ztlumil a Reichl ji následně lapil. Na opačné straně hned udeřili Klokani. Na centr Hybše od rohového praporku si naběhl Hůlka, jenž na přední tyči přesnou hlavičkou otevřel skóre. Na konci úvodní dvacetiminutovky se ke střele odhodlal Pikul, ovšem Reichl ránu z úhlu vytěsnil na roh. Brankář Klokanů přivedl domácí k šílenství, neboť při standardní situaci zneškodnil ránu Krobota, ovšem neuvěřitelnými zákroky i následné dorážky z bezprostřední blízkosti Donáta a Tischlera. Po odmlce se ozvala také Bohemka. Z levé strany odcentroval Dostál do pokutového území. Míč si našel znovu Hůlka a hlavičkoval, ale Kinský famózně konečky prstů vytěsnil míč na roh. Před pauzou ještě nebezpečně pálil Jánoš, ale brankář Pardubic hbitým skokem střelu vyrazil.
Do druhého dějství už nenastoupil Kozák, kterého nahradil Hrubý. Už po pár minutách postupoval individuálně s míčem Köstl. Obelstil protihráče a navedl si míč na levačku, aby vypálil. Technickou střelu pravonohého zadáka parádním zákrokem zlikvidoval Kinský. Vzápětí měl srovnání na noze Pikul, jenže po přihrávce Hlavatého střílel těsně vedle pravé tyče. Dvacet minut před koncem se změnilo rozložení sil na hřišti. Jakub Matoušek totiž v úniku fauloval Jana Matouška, a protože už byl posledním hráčem domácích, tak ho sudí Batík musel vyloučit. Zanedlouho Matoušek v dresu Klokanů dostal druhou šanci. Teď už ho nikdo nezastavil, a tak hráč s desítkou na zádech pelášil na branku. Svůj únik zakončil střelou k levé tyči, jíž ovšem nadvakrát zastavil Kinský. Pět minut před koncem ještě Černý od brankové čáry předložil míč před úplně prázdnou branku Ichovi, jenže pardubický záložník o malý kousek na přihrávku nedosáhl.