Slavie

Fotbalová Fortuna liga ve 2. kole zdá se vykročila do svých starých kolejí

Slávie zatím jako jediná jednoznačně přesvědčuje o své výkonnosti. Sparta se vrátila k osvědčené taktice, výhra o jediný gól z penalty v závěru zápasu. Bohemians jako jediní z pražské trojce se bohužel zatím trápí.

tabulka fortuna ligaSlavie vyhrála ve 2. kole Fortuna ligy v Českých Budějovicích přesvědčivě 1:3, do může Slávisty těšit, že góly dali tři různí střelci Vedení zařídil v prvním poločase Christos Zafeiris, po pauze skórovali Lukáš Provod a Mojmír Chytil.

Sparta ve Zlíně vyhrála jak již bylo řečeno gólem z penalty 0:1. Po zápase Trenér Priske byl spokojený s defenzivou.

Bohemka v Teplicích prohrála 2:1, vstup do nové sezóny je letos diametrálně jiný jak v minulém roce.

Nyní se pojďme podívat na to, co píší jednotlivé kluby na svých webech:

SlavieSešívaní premiérově v soutěžním utkání navlékli novou sadu venkovních dresů mentolové barvy. V první zajímavé situaci figuroval Ondřej Lingr, jeho centr z pravé strany ukryl před Mickem van Burenem v náručí Šípoš. Hellebrandova rána z 8. minuty minula levou tyč Kolářovy branky.

Ve 13. minutě výběr Jindřicha Trpišovského poprvé na vyprodaném Střeleckém ostrově slavil! Do branky doplachtil s přispěním teče jednoho z obránců projektil Christose Zafeirise – 0:1. O pár vteřin později Havel fauloval pronikajícího Lingra, k volnému přímému kopu z hranice pokutového území se postavil opět Zafeiris a těsně pravačkou minul levou šibenici. Další ránu norského záložníka zastavil Šípoš s vypětím všech sil nadvakrát na brankové čáře.

Slovenský gólman Budějovic se vytáhl i ve 21. minutě, když skokem pod nohy při kličce Václava Jurečky zabránil druhému inkasování. Po půlhodině hry slávisté nuceně střídali, kvůli zranění nemohl pokračovat David Douděra, nahradil ho Lukáš Masopust. Čermákův pokus mířící do středu branky spolehlivě chytil Kolář.

Pět minut před koncem poločasu obdržel třetí žlutou kartu Dynama v utkání Čmelík, skluzem sestřelil Tomáš Vlčka. Lukáš Provod zvolil přímé ohrožení Šípošovy branky, balon přes domácí obranu neprošel.

Druhou půli odstartovala akce van Burena s Lingrem, brankář Dynama boxoval do bezpečí, v 50. minutě Jurečka pravačkou necílil přesně. O tři minuty později domácí srovnali, z bezprostřední blízkosti hlavičkoval Ondrášek – 1:1. Vrátit vedení sešívaným mohl Jurečka, v pádu pálil nad břevno. Po hodině hry zamířili na hřiště Ivan Schranz s Mojmírem Chytilem, odpracováno měli Vlček s Jurečkou.

V 70. minutě hasil nebezpečí před číhajícím Ondráškem Igoh Ogbu, slávisté ubránili i následný rohový kop. A o čtyři minuty později si pak vzali vedení zpět, přihrávku Mojmíra Chytila, který perfektně udržel míč zády k brance, zatloukl do sítě Lukáš Provod – 1:2.

Van Burena a Lingra nahradili Mohamed Tijani, který nastoupil ke svému ligovému debutu za Slavii, a Petr Ševčík. Tijani mohl pár vteřin po svém příchodu na hřiště navýšit vedení, jeho hlavičce chyběla přesnost. Jeho další pokus zlikvidoval Šípoš, na krásnou patičku Mojmíra Chytila v 84. minutě už byl krátký – 1:3. Asistenci zapsal Lukáš Provod.

V 88. minutě srazil Hora ve vápně pronikajícího Chytila, po druhé žluté kartě byl vyloučen. K exekuci pokutového kopu se postavil Chytil, Šípoš ale jeho pokus k levé tyči vystihl.

Hlavní trenér  Sparty Brian Priske předstoupil po vítězném utkání na zlínské Letné před novináře a reagoval na jejich otázky. Přepis odpovědí najdete níže v článku.

SlavieOčekával jste dnes lepší výkon?
Řekl bych, že nejdůležitější je výhra, o tom nejsou pochyby. Můžeme být vcelku spokojeni s naší defenzivní hrou. V prvních dvaceti minutách jsem byl spokojený i s ofenzivou, jelikož jsme měli hned několik šancí, kterými jsme mohli zápas rozhodnout. Pak jsme ale zvolnili tempo a je třeba také pochválit Zlín, jehož hráči bojovali jako lvi a dělali vše proto, aby nedostali branku.

Viděl jste penaltovou situaci?
Neviděl jsem ji. Slyšel jsem ale, že to byla jednoznačná penalta.

Čím si vysvětlujete zvolnění tempa?
Můžeme najít hned několik důvodů. Například počasí nebo hřiště. Nechci to samozřejmě prezentovat jako výmluvu, hráči musí dané podmínky zvládat lépe. Vše je ale propojené. Když vám míč poskakuje, tak potřebujete dotek navíc a už je celá akce pomalejší. Rozhodně jsem ale nespokojený s faktem, že přestože jsme měli celou řadu přihrávek do vápna, tak jsme vzniklé šance nebyli schopni zakončit. V horším případě končily tyto situace protiútokem soupeře.

Co říkáte na výkon Victora Olatunjiho?
Z Victora mám dobrý pocit, musíme ale zapracovat na jeho fyzické kondici. To jsme věděli od začátku, jelikož s námi neabsolvoval přípravu, a bude proto potřebovat nějaký čas. Dnes jsme však viděli, čím nám může pomoci a co může do zápasu vnést. Nejenže udrží spoustu míčů, umí je i rozdat. Je tedy momentálně ve fázi adaptace a jak už jsem říkal, dohnání fyzičky mu bude nějaký čas trvat.

Zdroj včetně ©foto https://www.slavia.cz/ , https://sparta.cz/ , https://www.livesport.cz/ , LJM