Palivové dřevo z jehličnatých stromů Pestrá Praha www.pestrapraha.cz

Palivové dřevo z jehličnatých stromů

Jehličnaté dřevo je vždy spojeno s příjemným uklidňujícím duchem lesa.

Takové palivové dřevo je nasyceno pryskyřičnými látkami a dává jedinečné aroma!

Nejde přitom jen o to, protože palivové dřevo z jehličnatých stromů má i určité léčivé vlastnosti: tato vůně uklidňuje nervy, uvolňuje, zlepšuje spánek a je užitečná pro dýchací orgány a krevní oběh. Esenciální olej z jedlového a borovicového dřeva je činí ideálními pro koupele a sauny.

A ačkoli pryskyřice má některé nevýhody (takové palivové dřevo hoří rychleji a dává málo tepla, jehly by se také neměly používat pro otevřené krby, protože dřevo může střílet), ale při správné sklizni a skladování, stejně jako kompetentní použití určitých druhů, palivové dřevo z jehel přinese pouze uspokojení a poskytne výhody použití, vyrovná všechny nevýhody.

Nejlepší druhy jehličnanů na palivové dříví

Borovice

Je nejvyhledávanějším druhem jehličnanů zejména v regionech, kde je tato surovina rozšířena. Kvalitní a dobře vysušené borové dřevo je vhodné pro vytápění domů, osvětlení saun a koupelí. Má dostatečně vysokou výhřevnost, rychle se zapaluje a předává teplo.

Mezi další výhody borovicového palivového dřeva patří:

  • hodně dobrého uhlí – nebude to fungovat na vaření, ale je to to, co potřebujete, abyste udrželi teplo v místnosti poté, co dohoří dříví.
  • vysoká produktivita páry – 1 kg borovicového dřeva dokáže uvolnit 3 kg horké páry, proto je tato surovina pro koupelové procedury nepostradatelná.

Smrk

Jako palivo pro vytápění plynových kotlů se používá palivové dřevo a brikety. Tepelné elektrárny a další průmyslová zařízení dnes těží smrkové palivové dříví, a to v poměrně velkých objemech. Smrk není tak třpytivý jako borovice, proto se volí i kvůli požární bezpečnosti.

Výhody použití jehličnatého palivového dřeva ze smrku:

  • výdej tepla – teplo ze smrkového palivového dřeva je 4,5 kW*g/dm3, zatímco u břízy pouze 2,6;
  • úspora nákladů – cena smrkového palivového dřeva je ve srovnání s tvrdým dřevem malá, zatímco smrk lze kombinovat s hustšími druhy a hodně ušetřit;
  • nízká kouřivost – smrk obsahuje méně pryskyřice než borovice, takže jeho palivové dřevo nekouří a neovlivňuje pohodlí v místnosti;
  • dezinfekční vlastnosti – smrkové palivové dřevo vydává příjemnou vůni a také čistí vzduch od bakterií (ne nadarmo se věří, že vzduch v jehličnatých lesích je čistý jako po křemení).

Jak skladovat jehličnaté palivové dříví

Je důležité palivové dříví z měkkého dřeva po dodání ze skladů správně uskladnit. Měla by to být větraná místnost nebo dřevník s břidlicovou nebo fóliovou střechou. Jehličnaté stromy by neměly dostat vlhkost a různé srážky. Ujistěte se, že níže vytvoříte „základ“ ve formě palet pro palivové dříví.

Vyberte si kvalitní jehličnaté palivové dřevo a správně ho skladujte a užijte si v interiéru dobré teplo, dlouhotrvající teplo a příjemnou vůni!

Zdroj včetně ©foto PR, LJM