PROVAZ O JEDNOM KONCI fotO Roman Černý

Divadlo na Vinohradech uvádí Provaz o jednom konci

Johann Nepomuk Nestroy – Karel Kraus – Zdeněk Mahler:  Provaz o jednom konci, Premiéra: 4. března 2022

„Svět je plný truchlivých protikladů, jimž se lze leda zasmát, a plný veselých věcí, nad nimiž by člověk s chutí zaplakal.“
Fenomenální zjev vídeňského divadla 19. století Johann Nestroy v bravurní komediální kompilaci základních postav, situací a dějů, kterou sestavili s obdivuhodnou představivostí,
s neutuchajícím smyslem pro všechny polohy Mistrova humoru a jejich hlubokou znalostí dva vynikající čeští literáti a divadelníci. Jeden z největších dramaturgických výkonů českého divadla druhé poloviny 20. století přesídluje Nestroye z Vídně do Prahy a z měšťácké minulosti do měšťanské současnosti.
Johann Nepomuk Nestroy (1801–1862) – herec, který vytvořil za život téměř devět set (!) rolí (hrál také v Brně a Bratislavě), komediant a filosof jeviště, autor osmi desítek (!) her a sto třiceti kupletů, tvůrce novodobého rakouského komediálního divadla. Slavný rakouský žurnalista K. Kraus o něm prohlásil: „Nestroy patří k oněm vzácným autorům, o nichž spousta lidí, kteří je znají, nemá ani potuchy.“ Díky Provazu o jednom konci skutečně poznáme Nestroye ještě o něco lépe, než jsme ho poznali díky slavným vinohradským inscenacím Dům čtyř letor (1994) a Talisman (2002).
Kdo by nechtěl potkat velkou Lásku, ale ani na chvíli nepochyboval, zda Láska rovná se Manželství? Kdo by nechtěl díky zásahu Štěstěny náhle zbohatnout a kdo nenaletěl podvodníkům s nadějí? Kdo by nechtěl mít víc, než má, a komu dochází, že hmotné bohatství neznamená štěstí? Kdo neuvěřil v lidské dobro a nezklamal se lidskou nenasytností? Kdo by nechtěl poroučet svému Osudu, a zároveň nezjistil, že Osud si s ním dělá, co chce? To vše, co sami ze své života důvěrně známe, je látkou této komedie, do níž se zamotají důvěřivci, falešní kamarádi, skeptici, důvěřiví sluhové a krásné a nebezpečné ženy. Fraška plná nečekaných obratů může vypuknout! Skončí to šťastným manželským životem zbohatnuvšího chudáka, nebo jako v pohádce o zlaté rybce?
Komedie pro všechny generace diváků, plná situačního a slovního humoru, s písněmi Jiřího Krhuta.

Provaz o jednom konci – Nestroy v kostce

Text „tragické frašky s veselými písněmi“ Provaz o jednom konci, připravili pro inscenaci legendárního Krejčova Divadla za branou Karel Kraus a Zdeněk Mahler. Je to bez nadsázky jeden z nejbravurnějších dramaturgických a interpretačních výkonů českého divadla.
Už na samotném začátku šedesátých let požádal Karel Kraus germanistu a filosofa Rio Preisnera, aby pročetl a analyzoval celý korpus Nestroyova díla. (Preisner uvádí 84 Nestroyových divadelních textů, a když už jsme u statistiky, pak také neuvěřitelných 879 hereckých a pěveckých postav, které herec vytvořil.)
Zdeněk Mahler a Karel Kraus vybrali zápletky a postavy z několika Nestroyových komedií, citace autorových sarkasmů a bonmotů z celého jeho díla – a sestavili z nich nový text Provazu o jednom konci. Je to Nestroy otevřený interpretačním klíčem, který nabídl Preisner – a zároveň dotvořený mimetickým, scénickým živlem.
Světová premiéra Provazu o jednom konci se uskutečnila v listopadu roku 1967. Inscenace byla na repertoáru Divadla za branou až do jeho normalizační likvidace roku 1972.
V inscenaci jsou také kuplety – ty pro Krejčovu inscenaci napsali P. Rada (text) a P. Hapka (hudba), my jsme se v o půl století později rozhodli pro jiné řešení – písně pro vinohradskou inscenaci složil Jiří Krhut.

Hrají:

Lips, majitel a vlastník Jan Šťastný
Sluha, starý sluha Igor Bareš
Sebastián Faden, provaznický mistr Marek Adamczyk
Fabián Strick, jeho pomocník Aleš Petráš
Madame Glanzová, vdova Simona Postlerová
Tereza, její asistentka Andrea Elsnerová
Pumpf, prodejce Jan Krafka
Hanička, jeho dcera Veronika Divišová
Šnitlíková, zelinářka Vendulka Křížová
Babetka, její dcera Karolína Knězů
Sluhové, lid Mimický sbor DnV

Zdroj: TZ, LJM, foto Roman Černý

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *