Světlo, které pomáhá i škodí, je ústředním tématem nové inscenace souboru Holektiv

Světlo, které pomáhá i škodí

je ústředním tématem nové inscenace souboru Holektiv

V energií nabitém prostoru Jatek78 uvede Holektiv svou druhou letošní premiéru. Radiant, v překladu zářící / zářivý, je inspirovaný kauzou polských skleníků na pěstování zeleniny, jejichž záře rušila obyvatele měst i desítky kilometrů daleko. Problém, který může znít zprvu banálně, je v dlouhodobějším měřítku extrémně škodlivý nejen pro lidi, ale také pro přírodu. Inscenace s podtitulem „záře, které neutečeš” propojuje tanec, párovou a pozemní akrobacii s mluveným slovem. Radiant, balancující na hranici absurdity a nadsázky, bude uvedený 1. a 2.listopadu.

Světelné znečištění je aktuálně velmi diskutovaným celosvětovým problémem,

který spojuje lidi napříč všemi spektry – negativní dopady světelného smogu pociťuje totiž každý denodenně. „Světlo je pro nás takový zástupce obecného problému, který je nám, lidem, vlastní, a to nadužívání a určitá chamtivost. Konkrétně tato kauza je ukázkovým příkladem lidského chtíče, pohodlí a v neposlední řadě výnosného byznysu,“ uvádí autorky představení Andrea Vykysalá a Karolína Křížková. Vzápětí dodávají: „Naším cílem ale není poučovat. Chceme otevřít téma jako takové a prostřednictvím divadelního zážitku plného tance, akrobacie i mluveného slova nabídnout divákům zážitek, u kterého možná potečou i slzy – otázkou bude, jestli smíchu nebo smutku.“ Humor i poetické obrazy inspirované hmyzí říší vytvářejí dohromady tragikomický obraz o lidské společnosti.

Ke spolupráci autorky přizvaly hudební uskupení Himalayan Dalai Lama, v němž působí i Terezie Kovalová,

Světlo, které pomáhá i škodí, je ústředním tématem nové inscenace souboru Holektivkterá se aktivně podílela na předchozím projektu Vrány. Kostýmy vytvořila opět Michaela Čapková, scénografii Pavla Kamanová. V projektu účinkují tanečnice Aneta Bočková a Šárka Říhová, akrobaté Sára Stoulilová a Vítězslav Ramba a herečka Antonie Rašilovová. Na představení navazuje krátká přednáška experta na světelné znečištění Pavla Suchana. Pavel pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR a oboru se věnuje už přes dvacet let. Divákům přiblíží problematiku světelného znečištění, nabídne možná řešení a samozřejmě bude prostor pro dotazy a diskuzi.

Zdroj včetně ©foto TZ, LJM