Pár důležitých rad jak fotit na dovolené

VŠICHNI TOUŽÍME PŘIVÉZT SI Z DOVOLENÉ KRÁSNÉ FOTOGRAFIE,

kterými se pochlubíme v rodině, kamarádům i přátelům na sociálních sítích a navíc budou obdivované, lajkované a sdílené… V dnešním příspěvku se pokusím Vám dát deset typů jak na to.

NEJPRVE MÁ DOPORUČENÍ, KTERÁ BUDETE MOCI VYUŽÍT BEZ OHLEDU NA TO, ZDA FOTÍTE „JEN“ MOBILEM NEBO ZRCADLOVKOU ČI BEZZRCADLOVKOU:

1. KOMPOZICE

používejte co nejčastěji pravidlo zlatého řezu, když umístíte věc čí osobu, na které Vám nejvíce záleží mimo střed fotografie, zhruba do jedné třetiny, bude fotečka vypadat lépe. Podobné je to s pravidlem třetin. Ohlídejte si, aby byl horizont vodorovný. U cest, silnic, či různých toků zvýrazněte diagonály, či vodící linie. Když to jde, vyhněte se středové kompozici, to jsou pak fotografie nudné. Zkoušejte fotit z různých netradičních pohledů a úhlů, jistě najdete záběry, které jsou netradiční, o to budou fotografie zajímavější. A dávejte si pozor na svislice, je divné, když například pouliční osvětlení není svislé.  Chcete se naučit pracovat s kompozicí? Stáhněte náš e-book! 

2. FOŤTE Z OČÍ DO OČÍ

Pamatujte si, že fotit děti z pozice stojícího člověka nepřinese líbivé fotografie. Nebojte se a pojďte s fotoaparátem, či s mobilem do jejich výšky a fotografie budou najednou úplně jiné… zajímavější. Totéž platí při focení zvířátek…

Mimochodem, víte jak se pozná fotograf? Má špinavá kolena! 

3. ZLATÁ A MODRÁ HODINKA

Když můžete, foťte při zlaté nebo modré hodince. Zlatá hodinka si je pojmenována podle barev západu, či východu slunce. Modrá hodinka vystihuje barvu světla před východem a po západu slunce, když je obloha sytě modrá. Focení v těchto obdobích má spousty výhod, světlo je měkké a teplé a nevytváří ostré stíny jako polední ostré, respektive tvrdé slunce.

4. PÓZOVÁNÍ

Snažte se umístit rodinu, nebo přátele do jednoho kompaktního celku, aby byli všichni blízko sebe. To pomůže vytvořit pocit sounáležitosti a blízkosti na fotografii. I malé mezery mezi lidmi na fotografii nepůsobí dobře. A zkuste zachytit rodinu, přátele, kamarády v přirozených pózách. Nasměrujte je tak, aby se bavili, smáli nebo se vzájemně objímali. Přirozené momenty často vypadají lépe než zinscenované pózy.

5. POZADÍ A POPŘEDÍ

Věnujte pozornost pozadí i popředí na fotografii. Snažte se, aby bylo čisté a nepřetěžovalo hlavní téma fotky. Při dovolené využijte krásné scenérie, jako jsou pláže, hory nebo městské památky.  Při focení lidí si dejte pozor na to, aby jim z hlavy netrčely větve, stromy, či jiné rušivé předměty.

NYNÍ PÁR RAD PRO TY Z VÁS, KTEŘÍ SE NESPOKOJÍ S FOTOGRAFIÍ Z MOBILU A NA DOVOLENOU SI VEZOU NĚJAKOU TU TECHNIKU.

6. DOPORUČENÁ VÝBAVA

Pokud fotíte zrcadlovku, či bezzrcadlovkou, doporučuji si vzít s sebou, pokud nefotíte na  dovolené na zakázku,tzv. APSC fotoaparát, je menší a má i tu výhodu, že ohniskovou vzdálenost objektivů přepočítává x 1,5, a to s ohledem na výrazně menší velikost čipu. Navíc jsou i lehčí objektivy a vše je celkově levnější. Doporučuji si vzít sebou stativ, externí blesk a odraznou desku. Nabíječku a úložiště fotografií, s možností si je prohlédnout a vytřídit.  Nezapomeňte na drobnosti jako lenspen na čištění objektivů, dálkovou spoušť, polarizační i ND filtry a podobné pomocníky.

7. PŘÍPRAVA NA FOCENÍ NA DOVOLENÉ

Plánujte, před cestou si udělejte průzkum a vytvořte si seznam míst, která chcete nafotit. To vám pomůže ušetřit čas a zajistí, že nezmeškáte žádné důležité scény. Zjistěte si, kde vychází a zapadá slunce, zda v dané lokalitě je lepší fotit ráno, či večer. Zjistěte si něco o místních zvycích, koloritu, buďte připraveni i na komunikaci s místními, ti Vám rádi pomohou dobrou radou.

8. FOCENÍ V PROTISVĚTLE

Fotografie v protisvětle při západu, či východu slunce mají obvykle jedinečnou atmosféru, vhodné nastavení fotoaparátu v kombinaci s dalším zdrojem světla, jako je externí systémový blesk, či odrazná deska Vám pomohou nafotit skvělé snímky. Focení v protisvětle jsme se věnovali v tomto článku.

8. FOCENÍ PŘÍRODY A ARCHITEKTURY

V tomto případě se dostane ke slovu stativ, opět foťte, když je slunce nízko, experimentujte s nastavením fotoaparátu a pořizujte snímky, které bude možné zpracovat v HDR režimu. Nebojte se horšího počasí, to přidá fotografiím  na dramatičnosti. Někdy je dobré se na zajímavé místo víckrát vrátit. Nezapomeňte na architekturu, budovy a památky jsou klíčovou součástí cestovní fotografie. Snažte se najít zajímavé úhly a perspektivy, které ukazují charakter místa.

9. STREET FOTO

Život místních lidí je to, co dělá jedinečný zážitek, navštivte tržiště klidně i brzo ráno, najděte si jedinečná místa mimo turistický ruch a foťte nenápadně, hledejte zajímavé průhledy a postřehy. Bude to bavit Vás i místní, když jim fotografie ukážete. Rádi se podívají jak je vidí cizinci…

10. EXPERIMENTUJTE

Kreativitě při nastavování fotoaparátu se meze nekladou. Zkoušejte, hrajte si s expozičními hodnotami, s hloubkou ostrosti, s ostřením, časem závěrky i s vyvážením bílé. Jistě kratší cesta ke skvělé fotografii vede přes velmi dobrou znalost základních dovedností a jejich následné porušování.

Rádi Vás na focení na dovolené připravíme v našich kurzech, případně se vybavte na dovolenou naším e-bookem.

A na závěr Vám přejeme dobré světlo!

Zdroj, foto ©foto Luboš J. Marek, FAST SHOTS, s.r.o.