mezinárodní konference Signal Forum Pestrá Praha ; www.pestrapraha.cz

Festivaly Signal a Sensorium pořádají první ročník mezinárodní konference Signal Forum

Přiveze astrobioložku z NASA, odbornici z CERNu a umělce, kteří videomappingem rozsvítili Empire State Building

Festival digitální a kreativní kultury Signal Festival se rozšiřuje o nové evropské kreativní fórum pro ty, kteří chtějí být připraveni na budoucnost. Signal Forum vzniklo ve spolupráci se slovenským festivalem Sensorium a ve dnech 11. a 12. října 2024 nabídne přednášky, workshopy i doprovodné aktivity, které propojí profesionály z oblasti umění, vědy a technologií. Signal Forum přiveze 15 mezinárodně uznávaných řečníků, z toho 11 uznávaných odbornic, jako je astrobioložka z NASA Michaela Musilová, zakladatelka Arts at CERN Ariane Koek, performativní dvojice programátorů Foxdog Studios či pařížské kreativní studio Superbien, které tvoří kreativní projekty pro světové značky. Hlavní téma konference, která se uskuteční v Centru architektury a městského plánování (CAMP) během Signal Festivalu, je napojené na jeho letošní, dvanáctý ročník s tématem Ekosystémy 02: Výprava.

K otevření nového kreativního fóra pro Evropu spojily síly český Signal Festival a slovenský festival Sensorium.

„Signal Forum navazuje na naši dlouhodobou misi Signal Festivalu, kterou je propojení současného umění, vědy a technologií. Z toho nám přirozeně vyplynula spolupráce s přátelskou organizací Sensorium, která funguje v Bratislavě. Spolupráce s nimi se stala logickým rozšířením našich aktivit. Tímto partnerstvím chceme vytvořit novou platformu, která propojí umělce, vědce a technologické odborníky a umožní jim sdílet inovativní nápady a zkušenosti,” říká Martin Pošta, ředitel Signal Festivalu, a kurátorka Lucie Dubačová za Sensorium. Partnerství propojilo tyto dva projekty obsahem i návštěvníky a umožňuje tak vznik nové platformy pro networking a vzdělávání.

V programu konference vystoupí se svými příspěvky profesionálové z oblasti vědy, umění a technologií. Signal Forum přivítá například astrobioložku a marsonautku Michaelu Musilovou, která řídí výzkum spojený s vesmírem v institucích po celém světě, včetně NASA či Evropské kosmické agentury. Jako velitelka posádky vedla přes třicet, tedy dosud nejvíc, simulovaných misí na Mars a na Měsíc. Je průkopnicí projektu Astro Koruna Země. Ten kombinuje expedice na nejvyšší horu každého kontinentu s vědeckým výzkumem, vzdělávacími aktivitami a natáčením dokumentárních filmů. Michaela Musilová působí rovněž na Mezinárodní vesmírné univerzitě.

K přednášejícím prvního ročníku patří dále světová lídryně, kurátorka a spisovatelka Ariane Koek.

mezinárodní konference Signal Forum Pestrá Praha ; www.pestrapraha.czTato inspirativní řečnice má pověst vizionářky a hybatelky změn. Mezinárodního uznání se jí dostává za mezioborovou práci v oblasti umění, vědy a technologií. Založila a řídila program Arts at CERN, který v Evropské organizaci pro jaderný výzkum podporuje dialog mezi umělci a fyziky.

Mezioborové prostředí, které zahrnuje různá pole jako vědu, umění a kulturu, propojuje ve své práci také Mark Geary. Ten se v laboratoři Google Arts & Culture jako vedoucí kreativních projektů zaměřuje na strategickou tvorbu nápadů. Běžně kreativně využívá pokročilé technologie a interaktivní digitální platformy. O své práci pohovoří rovněž tvůrci z kreativního studia Superbien, které patří mezi světovou špičku v oblasti produkce inovativních multimediálních zážitků, jakým byl třeba videomapping pro Empire State Building. Ze sídla v Paříži pracuje pro mezinárodní značky a instituce. Videoinstalace vytvořilo pro Dior, Lancôme nebo Peugeot.

Zakladatelé Foxdog Studios jsou programátoři, stali se ale zároveň  oceňovanými performery. Ve svých komediálních představeních umožňují divákům ovládat interaktivní hry. Divadelní festival Edinburgh Fringe vyprodalo jejich interaktivní představení Robo Chef, kde roboti připravovali párky v rohlíku. Britský list The Guardian nápady Foxdog Studios označil za „geniální technologické kouzelnictví“.

mezinárodní konference Signal Forum Pestrá Praha ; www.pestrapraha.czDvoudenní Signal Forum v CAMPu zahrnuje vedle přednášek také workshop se studiem Superbien, s nímž si účastníci a účastnice osvojí při přípravě futuristického muzikálu využití AI v budoucnosti zábavy. Doprovodný program nabídne například Meet Market. Networkingová akce je atraktivní pro odborníky a firmy, kteří chtějí navázat spolupráci s umělci a kreativními technologickými specialisty. Pořadatelé rovněž chystají networkingové večírky, které umožní osobní setkání s umělci, přednášejícími, performery, partnery a týmem Signal Fora i Signal Festivalu.

Zájemci o účast na Signal Foru mohou vybírat ze tří balíčků vstupenek na konferenci a doprovodné aktivity: Basic Pass, Explorer Pass a Premier Pass v cenách od 1 690 do 4 090 Kč. Vstupenky na workshopy jsou k zakoupení zvlášť. Určité typy vstupenek opravňují také ke vstupu na Signal Festival, který od 10. do 13. října nabídne program vytvořený renomovanými zahraničními i českými umělci z oblasti light designu, vizuálního a digitálního umění, umělé inteligence, ale i konceptuálního umění. Přímo v CAMPu, kde se koná konference Signal Forum, bude umístěna instalace jednoho z přednášejících, italského umělce Quayoly, který ve svých dílech využívá technologie k prozkoumání napětí a rovnováhy.

Zdroj včetně ©foto TZ, LJM