Pestrá Praha

Tisková konference Sparty po prohře v Liberci

Jediným lékem je tvrdá práce

Trenér Sparty Brian Priske po zápase s Libercem odpovídal na dotazy novinářů.

Co říkáte na dnešní zápas?

Výsledek samozřejmě není dobrý. Nejsem sním vůbec spokojený, naopak jsem velmi zklamaný, stejně jako všichni, kdo fandí Spartě. Není vůbec akceptovatelné takhle prohrát utkání. Myslím, že náš výkon od první minuty druhého poločasu byl diametrálně odlišný, mnohem lepší než vprvní půli. Měli jsme mnoho standardních situací a hodně centrů do pokutového území soupeře, ale bohužel jsme vytěžili pouze jednu branku.

Zvýšil jste o poločase vkabině hlas?

Nejsem typ člověka, který by byl vkabině agresivní. Snažím se hráčům pomáhat, což neznamená, že bych knim nebyl tvrdý. Když jsme si vpoločase zhodnotili standardní situace, ze kterých jsme obdrželi branky, dal jsem hráčům najevo, že při bránění standardních situací musíme být lepší. Liberec si na druhou stranu vprvním poločase nevytvořil nic zotevřené hry, hrozili jen ze standardních situacích. Ve druhém poločase měl pak jen jednu velkou šanci, která plynula ztoho, že jsme otevřeli hru. Jinak jsme ale soupeře do ničeho nepustili. O poločase jsem se především soustředil na to, jak změnit naši hru. Udělali jsme změnu vrozestavení a hráli diamant se dvěma útočníky. Vytvořili jsme si skutečně mnoho šancí a myslím, že jsme si určitě zasloužili dát vyrovnávací branku. Spoustu lidí teď bude říkat, že nejsme dobří, a že na to nemáme. Nás to musí semknout. Jsem hrdý na to, že jsem sparťan.

Zelený se posunul do středu pole. Je to varianta do dalších zápasů? 

Pro Zeleného to byla relativně nová situace, na tomto postu totiž neodehrál příliš mnoho utkání. Je to ale chytrý hráč a na novou roli se velmi rychle adaptoval. Všichni hráči se novému rozestavení přizpůsobili velmi dobře, což pravděpodobně udělalo největší rozdíl oproti prvnímu poločasu, jelikož jsme měli ve středu pole převahu. Ztoho plynulo větší množství šancí a standardních situací. Nebylo to tedy jen o jednom hráči. Vtuto chvíli musíme zůstat koncentrovaní a zabrat. Nedáváme tolik branek, kolik bychom dávat měli. Takový je ale fotbal a hráči se stím musí vyrovnat.

Po utkání jste utvořili na hřišti kroužek. Co jste jim říkal a proč jste stím nepočkal až do šatny? 

Hráčům jsem řekl, že nikdo znás není rozhodně spokojený. To, co se teď děje, zkrátka není akceptovatelné. Každý vtýmu, jak zranění hráči, tak i ti co nenastupují, realizační tým a všichni zaměstnanci klubu musí dále tahat za jeden provaz. Uvědomujeme si, že fanoušci jsou na nás naštvaní, že budeme kritizovaní, ale i když budeme naštvaní, musíme všichni společně pracovat. Na tuto situaci, do které jsme se dostali, je jen jeden lék, a to tvrdá práce. Očekávám od hráčů každý den tvrdou práci. Naše chování po zápase je signál pro fanoušky. Chtěli jsme dát najevo, že akceptujeme negativní názory a že akceptujeme jejich nespokojenost. Je to fér reakce po výsledcích, které jsme předvedli. Mohou útočit i na mě, jsem na to připraven. Já jsem ten, kdo je za výsledky odpovědný. Chci říci, že hráči chodí každý den do tréninkového centra dřív než musí a odcházejí později, než by měli.Tomáš Rosický pracuje dnem i nocí a víme, že z této situace není snadná cesta. Jedinou cestou je týmový duch. Děkuji fanouškům, byli úžasní a určitě je budeme potřebovat i příště. Dneska nás úžasně podporovali a mají právo být kritičtí. Chci vás ujistit, že hráči odvádějí maximum.

Co jste řekl Janu Kuchtovi?

Po zápasem jsem s ním ještě nemluvil. Neviděl jsem ho a, abych se přiznal, ani jsem detailně neviděl onu situaci. To, že bude chybět, je velký problém, ale na druhou stranu tu jsou prostě další, kteří musí ukázat kvalitu, aby mohli hrát v základní sestavě.

Uděláte příště v sestavě více změn?

V tuto chvíli je těžké říct, s jakou jedenáctkou nastoupíme příští týden. Do dalšího utkání máme celý týden, což je naše jediná výhoda. Budeme mít dost prostoru na trénování a nacvičování herních situací. Já potom vyberu jedenáct hráčů, kteří budou v ten daný den nejkvalitnější, což bude podpořené tím, že to celý týden dokazovali v tréninku. Můžeme se bavit o tom, jestli nemělo být před v sestavě více změn. Tyto otázky se nabízejí. Myslím ale, že dnes bylo klíčové inkasování banky v druhé minutě, což ovlivnilo utkání ze všeho nejvíc. To bylo podle mě důležitější, než počet změn v základní sestavě.

Zdroj: https://sparta.cz/; LJM